De Nerts In De Natuur



De Nerts is een marter en familie van de Otter. Er zijn twee soorten Nertsen en dat is de Europese en de Amerikaanse. De Europese komt vrijwel alleen voor in Oost Europa en Rusland en is veel kleiner dan de Amerikaanse Nerts die voorkomt in zowat heel Noord Amerika tot aan Mexico. Als er over een Nerts gesproken wordt gaat het vrijwel altijd over de Amerikaanse, die in ook voor zijn pels gefokt wordt in de farms.

Een volwassen Amerikaanse Nerts is ongeveer 60cm incl. staart (man) en 50cm incl. staart (vrouw) en wegen vervolgens ongeveer 1000 en 600 gram.( terwijl gefokte dieren tot 4kg kunnen wegen en vaak veel groter zijn.) In de natuur is de Nerts altijd licht tot donkerbruin gekleurd, met onder de kin een witte vlek, die ook alle gefokte kleurslagen hebben.

Een Nerts is een dier dat in de natuur alleen leeft en een eigen territorium heeft. Een territorium kan van 1 tot wel 5 vierkante kilometers bestrijken en dat hangt af van de hoeveelheid beschikbaar voedsel. Nertsen leven altijd in de buurt van water en gaan daar ook nooit ver vanaf. Dus de grootste kans om eens een wilde Nerts te zien is langs de oevers van rivieren of meren en dan vooral op die plaatsen waar veel begroeiing is. Een Nerts is altijd zowel overdag als bij nacht druk in de weer, met vissen, zwemmen, jagen of spelen.

In de paartijd die maar een aantal weken vroeg in het voorjaar is, zoeken de Nertsen elkaar op en blijven bij elkaar, als de paartijd voorbij is gaan de mannetjes hun eigen weg. Het vrouwtje is tussen de 40 en 50 dagen zwanger waarna er tussen de 1 en 7 jongen geboren worden. De jongen komen na ongeveer 2 maanden uit het door allerlei materialen gemaakte nest. De jongen blijven tot in de herfst bij hun moeder en gaan dan op zoek naar een eigen territorium. In de natuur wordt een nerts gemiddeld zo'n 3 tot 5 jaar oud.

De Amerikaanse nerts komt dus normaal in Nederland niet voor, maar toch is het goed mogelijk dat je ze in het wild tegenkomt. Dit zijn altijd ontsnapte of vrijgelaten exemplaren uit de Nertsenfarms, maar in sommige landen in Europa heeft hij zich zo goed gehandhaafd dat hij als inheems beschouwd wordt.